2013. március 31., vasárnap

Havi érdekességek, avagy akik nincsenek feliratkozva a hírlevélre

Ezt az összeállítást azoknak szánjuk, akik valamilyen oknál fogva nem iratkoztak fel a hírlevelünkre (még):

Emlékezés Székesfehérvár bombázására - "A 25. órában vagyunk!" felhívásra érkezett cikk
Háborús emlékeim, többségükben szülőhelyemhez Érdhez kötődnek, de volt másutt megélt félelmetes epizódja is gyermekéveimnek. Két súlyos bombatámadás érte 1944 őszén az ősi koronázó várost, Székesfehérvárt, mindkettő borzalmát magam is ott éltem át.
Bővebben

Így nézett ki Németország a 2. világháború után
Az amerikaiak 1945. május 8-át az európai győzelem napjaként (VE Day-Victory in Europe Day) ünneplik mind a mai napig. Ám ezen év májusát nem csak a nácik legyőzése feletti eufórikus hangulat jellemezte, hiszen a kontinens tucatnyi sebből vérzett, miután hat éven át frontok szabdalták keresztül. A légifotók az utolsó évben rengeteget szenvedő Németország sebhelyes, bombák által szaggatott, romokkal tarkított, fogoly- és menekülttáborokkal "borított" földjét mutatja be.
Bővebben

MK VII (A17) "Tetrarch" könnyű harckocsi
Ezt a kis harcjárművet a brit hadseregnek dolgozó Vickers-Armstrong gyártotta és tervezte az 1930-as évek végén. A Tetrarch a hagyományos tervezési formulákat elfeledve kapott alakot. Előde a VIB tönnyű harckocsi számos fogyatékossággal rendelkezett, amiket a Tetrarchon sikeresen kijavítottak, például az igen korlátozott tűzerőt.
Bővebben

Ritka fotók a 2. világháborúban dolgozó nőkről
Ritka, színes fotók kerültek elő a washingtoni Kongresszusi Könyvtárból, a képek a második világháború során otthon maradt, a férfiak helyett dolgozó hölgyeket ábrázolják. A „reklám ízű", propagandisztikus fotók további amerikai nőket igyekeztek rávenni a munkafelvételre.
Bővebben

Amennyiben legközelebb te is szeretnél értesülni ehhez hasonló információkról e-mail, nincs más dolgod, mint feliratkozni hírlevelünkre a következő címen: http://www.masodikvh.hu/hirlevel-feliratkozas