2012. április 24., kedd

Heti érdekességek

Mi is történt az elmúlt egy-két héten? Milyen érdekességek kerültek fel az oldalra? Milyen friss hírek történtek a napokban, amik a II. világháborúval is kapcsolatosak?

Ezeket próbáljuk meg most összegyűjteni:

A náci „Titanic” 

Joseph Göbbels is meg akarta lovagolni a Titanic legendáját. A történetet úgy kívánta beállítani, hogy a britek és a nyugati kapitalizmus felett mondjon ítéletet: pénzt nem kímélve, hollywoodi szinten készíttetett filmet arról, hogy egy szűk pénzügyi csoport hogyan áldozza fel sok száz ember életét az üzleti haszonért. A hollywoodi színvonal presztízskérdés volt, mivel Göbbels meg akarta mutatni, hogy Németország még a filmiparban is meg tudja verni az angolszászokat.


A Horthy-korszak meg nem épült felhőkarcolói 

Milyen lenne ma Budapest sziluettje, ha a Belgrád-rakparton megépült volna a 130 méter magas Magyar Történelem Tornya? Lenne-e az Erzsébet téren Gödör, ha a II. világháború nem akasztja meg az ide tervezett 80 méter magas felhőkarcolók építését? Íme, a Horthy-korszak meg nem épült felhőkarcolói... Az amerikai nagyvárosokban a felhőkarcolók többnyire bérirodák vagy óriáscégek székházai számára épültek. A magas telekárak és az ingatlanspekulációk miatt az épületek tervezésénél éppen ezért elsődleges szempont volt a várható jövedelmezőség, az extrém méretekből adódóan pedig a vállalati reklámérték is.


Párduc harckocsicsalád 

A második generációs német harckocsik (a második világháborúban használt típusok) legnagyobb számban gyártott és alkalmazott kategóriája – mint a legtöbb hadsereg esetében – a közepes harckocsiké volt. E kategória egyik alapvető, legtöbbször alkalmazott típusa a Pz.Kpfw IV volt. Jól fejleszthető, minden körülménynek megfelelő típus volt, és szinte legyőzhetetlennek számított – egészen 1941-ig.


Légi csatában lezuhant magyar repülőgép roncsait találták meg Pécelnél 

Egy repülőgép roncsait vetette ki a közelmúltban Pécel környékén a föld, és a fémmaradványok szakszerű tanulmányozásakor kiderült, hogy azok egy, a Pest megyei település környékén a II. világháború idején vívott légi ütközetben lezuhant harci eszköz darabjai. A kutatást végző Szolnoki Repülőmúzeum sajtóreferense elmondta, hogy a szolnoki katonai helikopterbázis mellett lévő szabadtéri kiállítóhelyhez állampolgári bejelentés érkezett, amely szerint Pécelnél a földben vélhetően egy repülőgépből származó roncsdarabokra bukkantak.