2013. március 31., vasárnap

Havi érdekességek, avagy akik nincsenek feliratkozva a hírlevélre

Ezt az összeállítást azoknak szánjuk, akik valamilyen oknál fogva nem iratkoztak fel a hírlevelünkre (még):

Emlékezés Székesfehérvár bombázására - "A 25. órában vagyunk!" felhívásra érkezett cikk
Háborús emlékeim, többségükben szülőhelyemhez Érdhez kötődnek, de volt másutt megélt félelmetes epizódja is gyermekéveimnek. Két súlyos bombatámadás érte 1944 őszén az ősi koronázó várost, Székesfehérvárt, mindkettő borzalmát magam is ott éltem át.
Bővebben

Így nézett ki Németország a 2. világháború után
Az amerikaiak 1945. május 8-át az európai győzelem napjaként (VE Day-Victory in Europe Day) ünneplik mind a mai napig. Ám ezen év májusát nem csak a nácik legyőzése feletti eufórikus hangulat jellemezte, hiszen a kontinens tucatnyi sebből vérzett, miután hat éven át frontok szabdalták keresztül. A légifotók az utolsó évben rengeteget szenvedő Németország sebhelyes, bombák által szaggatott, romokkal tarkított, fogoly- és menekülttáborokkal "borított" földjét mutatja be.
Bővebben

MK VII (A17) "Tetrarch" könnyű harckocsi
Ezt a kis harcjárművet a brit hadseregnek dolgozó Vickers-Armstrong gyártotta és tervezte az 1930-as évek végén. A Tetrarch a hagyományos tervezési formulákat elfeledve kapott alakot. Előde a VIB tönnyű harckocsi számos fogyatékossággal rendelkezett, amiket a Tetrarchon sikeresen kijavítottak, például az igen korlátozott tűzerőt.
Bővebben

Ritka fotók a 2. világháborúban dolgozó nőkről
Ritka, színes fotók kerültek elő a washingtoni Kongresszusi Könyvtárból, a képek a második világháború során otthon maradt, a férfiak helyett dolgozó hölgyeket ábrázolják. A „reklám ízű", propagandisztikus fotók további amerikai nőket igyekeztek rávenni a munkafelvételre.
Bővebben

Amennyiben legközelebb te is szeretnél értesülni ehhez hasonló információkról e-mail, nincs más dolgod, mint feliratkozni hírlevelünkre a következő címen: http://www.masodikvh.hu/hirlevel-feliratkozas

2013. március 4., hétfő

Heti érdekességek

Folytatjuk sorozatunkat. Mi is történt az elmúlt egy-két héten? Milyen érdekességek kerültek fel az oldalra? Milyen friss hírek történtek a napokban, amik a II. világháborúval is kapcsolatosak?

Csata a „Véres Malomnál”, 1944. június 6.  

1944. június 6. Nevezetes dátuma a hadtörténetnek és a populáris kultúrának egyaránt. Ezen a napon indult meg a nyugati szövetségesek normandiai partraszállása, melyre sokszor tévesen, vagy az egyszerűség kedvéért D-Day (D-nap) néven hivatkoznak történészek, lelkes amatőrök, filmesek és videojáték-készítők hadai. A tábornokok és történészek által is „minden eddiginél nagyobb kombinált hadművelet", „nagy keresztes hadjárat" névvel illetett OVERLORD hadműveletről, melyben „a leghatalmasabb harci erő" vett részt, melyet a „két nyugati szövetséges fel tud sorakoztatni" valóban csak szuperlatívuszokban beszélhetünk.
Tovább a cikkre

Emlékezés Székesfehérvár bombázására 

Háborús emlékeim, többségükben szülőhelyemhez Érdhez kötődnek, de volt másutt megélt félelmetes epizódja is gyermekéveimnek. Két súlyos bombatámadás érte 1944 őszén az ősi koronázó várost, Székesfehérvárt, mindkettő borzalmát magam is ott éltem át. Az országot, és így Érdet is – 1944. március 19-én – megszálló német katonaság, és azok kiemelkedő haditechnikája, korán felkeltette érdeklődésemet. Mentem hát mindenfelé községünkben, ahol csak német katonát, járműveiket, és fegyverzetüket látni lehetett. Volt belőlük sok, különösképpen Ófaluban és Újfaluban. Csodálatom azonban nem tarthatott sokáig, mert ősszel megkezdődött az iskola, amit én Székesfehérváron folytattam. Érd, ugyanis az idő tájt Fejér megyéhez tartozott, s mivel itt akkor még nem volt ilyen tanintézmény, a diákok egy része valahol bentlakóként végezte középfokú tanulmányait. Mint magam is fehérváron. A nagyobbak esetleg már vonaton naponta bejárhattak Budafokra, Budapestre. Tudni kell, hogy abban az időben nem volt olyan egyszerű a vonatközlekedés kisebb gyerekek számára, mint az manapság.

Apokaliptikus képek az első világháború pusztításairól

Ritka képeket mutatott be a Daily Mail az első világháború nyugati frontján történő pusztításról, amely közel 7,5 millió emberéletet követelt. A világégés nem kímélte a középkori katedrálisokat, az évszázados fasorokat és a stratégiai pontoknak számító hidakat sem. Az egyik legnagyobb szenvedést a textiliparáról és virágzó kereskedelméről híres Ypres városnak kellett kiállnia, amely a háború után felismerhetetlenné vált. A település kereskedelmi épületei, a középkor óta nyüzsgő piaca, lenyűgöző székesegyháza, s épületeinek ezrei váltak romokká. Luxemburg és Belgium elfoglalását követően a front Franciaország északi területére helyeződött át, ahol hasonló pusztításokat okozott. A sebek sok helyen máig nem gyógyultak be.

További cikkek: